ទឹកឃ្មុំ និងអង្ករដំណើបជាធាតុផ្សំសំខាន់សម្រាប់ធ្វើឥដ្ឋសម័យបុរាណ

  • 2020-10-19 10:30:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ចន្លោះមិនឃើញ


ខ្មែរបុរាណគេធ្វើឥដ្ឋគឺ គេយកអង្ករដំណើបមកបបរលាយ និងដីឥដ្ឋ ហើយយកទៅជាន់ក្នុងពុម្ពរួចយកទៅដុត។ ​ក្រៅពីអង្ករដំណើប និងដីឥដ្ឋ ខ្មែរបុរាណសម័យនោះក៏យកទឹកឃ្មុំយកមកលាយជាមួយផងដែរ ដោយសារសម័យនោះខ្មែរយើងសម្បូរឃ្មុំណាស់។ នេះបើយោងតាមសៀវភៅគំនូរបុរាណ របស់អ្នកនិពន្ធ កក់ ច័ន្ទថាត។

ភ្ញៀវទេសចរជាតិឈរសម្លឹងមើលប្រាសាទសាងពីឥដ្ឋនៅតំបន់ប្រាសាទសំបូរព្រៃគុក ខេត្តកំពង់ធំ
បើនិយាយពីទំហំឥដ្ឋវិញនោះ ឥដ្ឋសម័យបុរាណគឺមានទំហំធំជាងសម័យបច្ចុប្បន្នគឺមានទំហំ ១៥ គុណ ៣០សង់ទីម៉ែត្រ។ ឥដ្ឋបុរាណបែបនេះឃើញមាននៅតាមប្រាសាទនានាដូចជា ប្រាសាទសំបូរព្រៃគុក ​ប្រាសាទព្រះគោ ប្រាសាទក្រវ៉ាន ជាដើម៕
ប្រាសាទតោជាប្រាសាទដែលសាងពីឥដ្ឋនៅតំបន់ប្រាសាទសំបូរព្រៃគុក ខេត្តកំពង់ធំ
អត្ថបទថ្មី
;